Advertisement

Responsive Advertisement

Šta je Ubuntu Linux - Upoznavanje sa ovim operativnim sistemom


 Upoznavanje sa Ubuntu Linux operativnim sistemom



"Come to the free side 1.0"


Šta je Linux?


Nema boljeg načina da se ovo kaže. Linux je operativni sistem (OS). Operativni sistem je skup računarskih programa koji upravljaju hardverskim i softverskim resursima računara. Windows XP, Windows 7, OS X i razni drugi su takođe operativni sistemi.

Razlike između operativnih sistema su brojne i često velike, u zavisnosti od toga čime bi taj OS trebao da upravlja (PC računarom, mobilnim telefonom, televizorom, mašinom za branje kukuruza :v …)

Jedna od razlika između Linux i Windows operativnih sistema, koji su najrasprostranjeniji na ličnim računarima, je i ta da je ogromna većina Linux distribucija (verzija) SLOBODNA

Tj. NE PLAĆA SE KORIŠĆENJE, ne plaća se i dozvoljava menjanje OSa u bilo koje svrhe, ne plaća se i dozvoljava kreiranje novih drajvera, programa i svega što bi moglo da sistem unapredi

Šta je Ubuntu?


Ubuntu je Linux distribucija, tj. verzija linux operativnog sistema iza kojeg stoji neprofitna organizacija Canonical, čiji saradnici prave i održavaju Ubuntu.

Ubuntu zovu i "Linux za ljudska bića". Ne kao da Linux nije za ljudska bića, već je Ubuntu OS koji je najbliži i najprilagodljiviji za krajnjeg korisnika računara, ne samo u poređenju sa ostalim Linux verzijama, već i u poređenju sa Windows operativnim sistemima.

Šta će meni to?


Broj jedan preporuka je stabilnost Ubuntu sistema. 


Ako sada koristite Windows, sa Ubuntom ćete zaboraviti šta je BSOD, tj. "plavi ekran smrti", toga ovde nema :), nećete morati da restartujete računar posle svake malo veće instalacije ili nadogradnje, vaš računar se neće usporavati kako prolaze dani korišćenja, već će svakim novim pokretanjem raditi kao prvog dana, uvek ćete imati najnovije zakrpe i nadogradnje, ne samo za OS već i ZA SVE PROGRAME instalirane na njemu. Ukratko, vaš operativni sistem vas neće izdati.

Ubuntu Linux vraća stare računare u život.

Dovoljno je reći da ćete Ubuntu 13.04, OS iz 2013 godine koji po izgledu i atraktivnosti poptuno parira Windows 7 i Windows 8 sistemima, bez problema moći da instalirate i aktivno koristite na računaru sa samo 512 mb ram memorije i procesorom od 700 MHz.
Starije verzije Ubuntu Linuxa bi dale novi život i mnogo slabijim i starijim konfiguracijama.

Ako desktop računar koristite za posao morate imate licenciran software. 

Izbor je vaš:
Windows 7 Professional + Microsoft Office ~ do 340€

Ubuntu 13.04 + Libre Office (potpuna zamena za MS Office)  = 0€



Kako da dođem do tog blaga?


S obzirom da je ovo besplatan i slobodan operativni sistem, nisu vam potrebne nikakve torrent kopije, serijski brojevi, aktivatori, i sve ono što smo koristili da ne kupimo Windows. Eto, rekao sam. Dovoljno je da odete na  www.ubuntu.com/download , odaberete verziju (trenutno je aktuelna 13.04, ali bi u ovom mesecu već trebalo da se pojavi 13.10) koja odgovara vašem računaru, downloadujete istu i to je to. Ostaje samo da instalirate svoj novi operativni sistem.


Instalacija i okruženja


Ako imate malo iskustva sa instaliranjem OSa, ako ste instalirali Windows recimo, instalacija Ubuntu Linuxa će vam biti lagana šetnja. Ako ipak niste, sačekajte sledeći moj tekst, gde ću veom detaljno objasniti instalaciju. Ono što je interesantno je to da instalacija Ubuntu Linuxa, a i većine Linux sistema, jeste "Live CD", tj. možete probati skoro sve funkcije sistema, videti kako izgleda, proceniti da li vam odgovara, pre same instalacije, što je veoma, veoma praktično.

Linux sistemi nisu ograničeni samo na jedan izgled korisničkog interfejsa, već je moguće menjati i probati razne izglede desktopa, menija, file browsera, drugačije pakete predinstaliranih programa, a sve to u zavisnosti od navika ili mogućnosti. Neka grafička okruženja troše veoma malo resursa, pa tako u zavisnosti kakvo okruženje odaberete, vaš sistem, bez dodatnog pokrenutog softwarea, može zauzeti i manje od 150mb RAM memorije!

Instaliranje programa na Ubuntu Linuxu


Instaliranje programa na Ubuntu Linuxu se može uraditi na par načina. Najraspostranjeniji, a i definitivno najlakši i najbezbedniji, je preko Ubuntu Software Center-a (USC). Ako koristite Android telefon, USC se može uporediti sa Google Play marketom

Sav dostupan software, kao i mnogo toga još, je podeljen u grupe (Accessories, Games, Graphics, Internet, Office, Sound & Video...) i na vama je da samo odaberete, na osnovu preporuka (zvezdica) i opisa, kliknete "install" i program koji vam je potreban biće skinut sa interneta, instaliran i spreman, bez ikakvih daljih podešavanja. Magija :)

Poneki programi se plaćaju, ali je 90% besplatno.


Sigurnost Linux sistema

 
Što se tiče sigurnosti Linux sistema, od svakodnevnih "pošasti modernog interneta", virusa, malware i sličnog štetnog software, toliko rasprostranjenog na Windows OSu, stvari stoje ovako..

Virusi, i sličan štetan software, za Linux postoje. Isto kao što postoji Jeti. Ima nekih mutnih fotografija, ali ga niko nije sreo :)

Šalu na stranu, Linux sistemi su, u odnosu na Windows, neopisivo sigurni. Ima više razloga za to, ali su za krajnjeg korisnika najbitniji su "root šifra", šifra koju korisnik sam bira pri instalaciji, a bez koje se ne može izvršiti nikakva promena u sistemskim fajlovima, kao i Ubuntu Software Center, jer se nikakav štetan software ne može naći na njemu, tj. sve što instalirate preko USCa je potpuno bezbedno po vaš računar.

Mane Linux sistema


Ima Linux mana, naravno, kao i svaki OS, ali najveća Linux mana jeste nedostatak podrške za igre, čak i starije. Jednostavno, izdavači video igra smatraju ovo tržište veoma malim, što i jeste, pa i ne izdaju igre za Linux. To će se u sledećih par godina znatno promeniti zbog Steam platforme (pisaću o njoj u nekom sledećem tekstu). Alternativa je Linux program Wine koji veoma uspešno pokreće igre i programe za Windows.

Drugo rešenje je dual boot Windows i Linux sistema. Ova metoda funkcioniše tako da imate i Linux i Windows instalirane na svom računaru, pa pri paljenju možete da odaberete koji sistem želite. Ovo se pokazalo kao veoma dobro i praktično rešenje, jer ako koristite Ubuntu Linux za sve osim za igre, a Windows samo i samo za igre, vaš sistem će i dalje biti veoma brz, bezbedan i pre svega potpun.



Nadam se da sam vas zainteresovao ovim svojim prvim tekstom o svetu slobodnih i besplatnih sistema i programa, pratite i dalje, obrađivaću temu po temu, a sledeća je detaljan opis instalacije.
Rado bih odgovarao na pitanja vezana za ovu temu, pa budite slobodni da pošaljete email na ngr.marko@gmail.com, a moj twitter nalog je @kulermarko. Pozdrav ;)


                                                                                   MarkoKuler

                                                                                   zaljubljenik u slobodan software
 
 

Постави коментар

8 Коментари

Хвала, Марко, за овај увод и унапред хвала за наставке. Надам се да ће бити довољно инструктивни за инсталирање и упознавање са новим системом.
Већ неко време се пеналим да пређем на Линукс, задржава ме несигурност, уосталом, оправдана, промена ме привлачи, како бих рекао, из идеолошких разлога иманентних "libre" програмима.
Поздрав
Marko Kuler каже…
Nema na čemu, biće mi veliko zadovoljstvo, a na neki način i dužnost.
Nemoj da žuriš, prati tekst za tekstom, pa kad odlučiš da probaš, računaj na moju pomoć. Hvala na prvom komentaru, čitamo se ;)
Snelle каже…
Браво Марко! Лепо је што си покренуо ову тему. Заиста треба више да се пише о ОС на бази Linux-а. Лепо би било и када би нешто написао о ОС Mint. Чини ми се да би почетницима он био најлакши. За почетак, док се човек не навикне, може да га користи као Windows апликацију, за њега постоји више од 30 000 програма, и наравно, ОС постоји на српском језику.
Кад је реч о "дужности", ево нешто и с моје стране: "Зашто је бесплатан софтвер потребнији него икад" - http://tinyurl.com/p57pfkn
Иако је сајт за који преводим изразито политички, трудићу се да понекад преведем још нешто слично горњем или: "Open Source made me the man I am" - http://tinyurl.com/pftxrss
Наравно, слободан си да те преводе користиш, штавише, отворен сам за сугестије шта да преведем. При томе имај у виду да сам у информатичком смислу на пола пута до аматера - шта да се ради, нас маторе није закачило обавезно информатичко образовање - а и друге сам струке, нисам професионални преводилац. Дакле, ићи ће спорије.
Итд, ако има разлога, јави се на acojovanovic@yandex.com
Unknown каже…
Hvala na podršci!
Sigurno će biti reči i o Mint distribuciji, ali pošto je Mint Ubuntu-based-distro (verzija zasnovana na Ubuntu platformi), početni koraci će ipak biti za najraspostranjeniji Linux, tj. Ubuntu.
Unknown каже…
Sve pohvale (naročito za početnike kao što sam ja).Zanima me kada će detaljan opis instalacije UBUNTU.Od skoro sam vlasnik laptopa sa instaliranim UBUNTU operativnim sistemom pa bih voleo da znam nešto više o instalaciji ovog operativnog sistema.

SRDAČAN POZDRAV
Unknown каже…
Sve pohvale (naročito za početnike kao što sam ja). Od skoro sam vlasnik laptopa sa instaliranim UBUNTU operativnim sistemom pa me zanima kada ćeš postaviti detaljan opis instaliranja ovog operativnog sistema.

SRDAČAN POZRAV
Unknown каже…
Na jednom od dva laptopa imam linux(ubuntu)još od novembra 2016 i nemam nikakvih primedbi.Pouzdan je radi ne koči otvata sve.Malo su maske plejera nezgrapne ali rade(ne može i jare i pare),ali još se uvežbavam možda i nađem nešto prikladnije.Sve u svemu zadovoljan sam!