Advertisement

Responsive Advertisement

Privatnost korisnika interneta još više ugrožena

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

Prepoznavanje lica na osnovu Facebook profila


face, recognition, new, tehnology, facebookPrivatnost korisnika bi mogla da bude još više pogoršana, jer taj problem više nije ograničen samo na virtuelni svet, već se fotografije sa vašeg facebook profila mogu iskoristiti za identifikaciju korisnika dok npr. šetate ulicom.

Naime, jedan od istraživača sa univerziteta Karnegi Melon je objasnio da je uspeo da napravi bazu sa oko 25.000 fotografija iz Facebook profila studenata. A da je potom zamolio dobrovoljce da pogledaju u web kameru koja je bila postavljena u jednoj od prostorija.


Rezultati su pokazali da je softver identifikova 31% studenata i da mu je bilo potrebno 3 sekunde po osobi.

Ovo otkriće donosi velike rizike za privatnost korisnika izjavio je Akviziati, vanredni profesor informacionih tehnologija na koledžu Hajnc.


U sklopu drugog testa, upoređeno je 277.978 Facebook profila (softver je prepoznao lica u 40% slučajeva) sa blizu 6.000 profila sa drugih neimenovanih veb lokacija koje služe za upoznavanje. Identifikovan je približno jedan od deset članova veb lokacija za upoznavanje – od kojih su skoro svi koristili pseudonime.

Naravno da Facebook nije jedini izvor podataka sa profila – i  druge društvene mreže tipa Google+ i LinkedIN mogu da posluže u te svrhe – ali zbog svoje ogromne baze i lako dostupnih slika profila, Facebook je bio očigledan izbor. (U pravilima o privatnosti lokacije Facebook se navodi: „Opcija za podešavanje privatnosti vašeg imena i slike profila ne postoji.“)

Ova tehnologija za prepoznavanje lica se razvijala decenijama, a konačno sada pronalazi svoj put ka tržištu. Google je tehnologiju za prepoznavanje lica kupio pre nekoliko nedelja, a sećamo se da je automatsko označavanjee lica na fotografijama na Facebooku podiglo veliku prašinu u javnosti oko pitanja privatnosti. (M.S.)
Izvor: www.mikro.rs
Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари