Advertisement

Responsive Advertisement

Firefox će biti znatno brži u novoj verziji


Mozilin Firefox u novoj verziji 7 biće znatno brži, „jer su zapušene sve rupe kroz koje se povećava količina memorije koju koristi“, izjavio je Mozilin inženjer koji razvija softver (Nikolas Nederkot).

Plan je da se nova verzija pojavi krajem septembra. Ona će koristiti manje memorije (20% - 50%) u odnosu na prethodne verzije ovog internet pregledača. Ovo znači da će Firefox 7 biti znatno brži i biće manje podložan zaglavljivanju.


Fajerfoks već dugo kritikuju da koristi prevelike količine radne memorije i ne oslobađa je kad se zatvore kartice s jezičkom, što može da mu umanji performanse i u ekstremim slučajevima izazove zaglavljivanje ili potpuni pad.

Mozila je i ranije pokušala da reši problem s korišćenjem memorije. U 2008. je par njenih inženjera tvrdio da se rad izveden u verziji 3 koja je tada pripremana, isplatio i da je rukovanje memorijom poboljšano u odnosu na ranije verzije i rivalske programe.

Međutim, Fajerfoks 4 je opet napravio korak unazad, delom zato što je dobio veći broj novih funkcionalnosti, a delom i zbog previše agresivnog podešavanja heuristike koja se odnosila na skupljanje smeća iz Javaskripta i dekodiranje slika.

Testovi koje su Mozila i drugi izveli s Fajerfoksom 7 pokazali da ta verzija koristi manje memorije od svojih prethodnika i pouzdanije oslobađa neupotrebljenu memoriju kad se zatvore kartice s jezičkom ili kad je program neaktivan.


Fajerfoks 7 je trenutno u kanalu „Aurora“ i premestiće se u pouzdaniju beta varijantu u utorak 16. avgusta ili odmah posle tog datuma. Ukoliko Mozila uspe da održi ritam brzog objavljivanja novih izdanja, a to znači novo izdanje na svakih šest nedelja, konačna verzija Fajerfoksa 7 mogla bi se pojaviti 27. septembra.

Firefox 7 se može preuzeti odavde. (M.V.)
 Izvor: www.mikro.rs
Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

2 Коментари

Video Zeum каже…
Занимљиве изворе. Имајте блоговати!
Milan Stanojevic каже…
You can write in English, google translite isn't right choice.


"Interesting website. Keep blogging!"