Advertisement

Responsive Advertisement

Mikrosoft nudi 250,000 dolara za informaciju o Rustoku

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/
 

MICROSOFT JE U PONEDELJAK PODIGAO ulog u svojoj višemesečnoj borbi protiv kontrolisane mreže zombi računara (botnet) poznate pod imenom Rustok (Rustock) i to tako što je ponudio nagradu od 250.000 dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja i osude hakera koji su je kontrolisali.

Ovo je prvi put posle februara 2009. da Mikrosoft ponovo koristi taj sistem nagrađivanja. Tada je isti novčani iznos ponudio za otkrivanje ljudi koji su bili odgovorni za računarskog crva Konfiker (Conficker) koji se u to vreme brzo širio mrežom.

Mikrosoftovu najnoviju odluku objavio je pravnik Ričard Bošković iz njegove jedinice za digitalne prekršaje. Uz nju je objavljen i PDF dokument o nagradi koji sadrži adresu e-pošte na koju treba poslati dojavu.

Mikrosoft je krenuo u napad protiv Rustoka u martu, kad su njegovi pravnici, uključujući Boškovića, i visoki državni pravosudni organi (maršali) konfiskovali komandno-kontrolne servere ove mreže u SAD. Od tada se do sredine juna broj zaraženih računara s Vindousom smanjio sa 1.600.000 na oko 700.000.

Izvor: www.mikro.rs


Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари